Ο Παντελής Μαγουλάς υπήρξε ποδοσφαιριστής, προπονητής και παράγοντας της Νίκης ενώ προπολεμικά ήταν και διαιτητής.
με την φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνης (1922)
|
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906 και απο μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για τον αθλητισμό .
Συμμετείχε στην ομάδα του Απόλλωνα Σμύρνης και ως βασικός της ποδοσφαιριστής κατέκτησε το πρωτάθλημα Σμύρνης την περίοδο 1921-22 .
Μετά την εθνική τραγωδία του 1922 και τον ξεριζωμό των συμπατριωτών μας Μικρασιατών από τις αρχέγονες πατρογονικές τους εστίες η οικογένεια του βρέθηκε στο Βόλο.
Ξεκίνησε να δουλεύει ως εργάτης στην επιχείρηση Σταματοπούλου και απο την πρώτη στιγμή διακρίθηκε για την ευστροφία και την εργατικότητα του καταφέρνοντας να κερδίσει την εκτίμηση όλων.
Με σκληρή εργασία και αποταμίευση το 1927 θα ανοίξει ενα ''ποδηλατάδικο'' ενώ αργότερα θα δημιουργήσει την δική του επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών.
Ως καθιερωμένος αθλητής ποδοσφαίρου ήδη απο τη Μικρά Ασία αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Νίκης.
Αγωνίστηκε στα χαφ και σημείωσε αρκετά γκόλ με την ομάδα της Νίκης στην οποία αγωνίστηκε επί 15ετία απο την ίδρυσή της μέχρι το 1939.
|
Προπολεμικά ο Μαγουλάς όντας ιδιαίτερα ευφυής και καλλιεργημένος άνθρωπος αναπτύσσει πολυποίκιλες αθλητικές δραστηριότητες.
Αγωνίζεται ως διαιτητής στα πρώτα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας. Σε μια δύσκολη εποχή που υπάρχει μερική άγνοια των κανονισμών όχι μόνο απο τους φιλάθλους αλλά ακόμα και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές θεωρείται ο μόνος κοινής αποδοχής διαιτητής από όλες τις ομάδες.
|
με την φανέλα της Νίκης (1924) {ο εικονιζόμενος με το βέλος}
|
ο Μαγουλάς υπήρξε χορηγός του αθλητισμού
διοργανώνοντας ποδοσφαιρικό τουρνουά
ανεπίσημων ομάδων (1934)
|
Συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Νίκης και πρωτοστατεί στη δημιουργία τμήματος στίβου. Οι αγώνες δρόμου (ταχύτητας και αντοχής) που διεξάγονται με δική του πρωτοβουλία έχουν μεγάλη και παλλαϊκή συμμετοχή από την νεολαία του Βόλου.
Το 1933 ο Μαγουλάς μαζί με άλλα ''ανήσυχα πνεύματα'' της εποχής του διοργανώνει τους πρώτους αγώνες βόλεϊ στην πόλη του Βόλου. Τήν ίδια χρονιά ο Μαγουλάς πρωτοστατεί στην διοργάνωση αγώνων μπάσκετ.
|
Ο Μαγουλάς θα υπηρετήσει τη Νίκη και ως προπονητής (εκλέκτορας, αν θέλουμε να είμαστε σύμφωνοι με την ορολογία της εποχής του) και θα οργανώσει εξαιρετικά τα τμήματα υποδομής της Νίκης. Είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Ούγγρο Μάρβεϋ , πρώτο ξένο προπονητή στην ιστορία της Νίκης, για τον οποίο μιλούσε πάντα με θαυμασμό και θεωρούσε ότι έμαθε πολλά. Φυσικά η εκτίμηση ήταν αμοιβαία. |
με την φανέλα της Νίκης (1931) {ο εικονιζόμενος με το βέλος}
|
Μεταπολεμικά , από το 1946 (οπότε διοργανώνεται το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας) ως και το 1964 ο Παντελής Μαγουλάς συμμετέχει ανελλιπώς στα συμβούλια της Νίκης είτε ως πρόεδρος είτε με άλλες ιδιότητες.
Θρυλική έχει μείνει η περιπέτεια του ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδος 1946-47 όταν η Νίκη τέθηκε αντιμέτωπη του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη από τον οποίο ηττήθηκε με 3-0 στις 27-5-1947 . Η Νίκη ταξίδεψε από θάλασσα με ένα εμπορικό καϊκι με τον Μαγουλά ως αρχηγό αποστολής να κάθεται άϋπνος επί 12 ώρες στην πλώρη του κοιτάζοντας με ένα κυάλι.
Επί των διοικητικών ημερών του η Νίκη θα κυριαρχήσει απόλυτα στη Θεσσαλία. Όταν την περίοδο 1953-1954 συμμετέχουν επαρχιακές ομάδες για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα η Νίκη θα περάσει στην τελική φάση τερματίζοντας στην 5η θέση που είναι και η καλύτερη της ιστορίας της μέχρι σήμερα.
Στη συνέχεια φυσικά , έχουμε την δημιουργία των εθνικών πρωταθλημάτων με τη μόνιμη μορφή τους (που είναι γνωστή ως και σήμερα) και την άνοδο της Νίκης στην Α' Εθνική Κατηγορία το 1961.
Επί της εποχής του Μαγουλά , ξένοι προπονητές όπως ο Αυστριακός Βάλτερ Πράιφερ και ο Ιταλός Ετόρε Τρεβιζάν (όταν η Νίκη ήταν στην Α' Εθνική) θα έρθουν στο Βόλο και θα διδάξουν πολλά στους παίκτες της Νίκης.
Ο Μαγουλάς με τις πρωτοπορίες του οργανώνει και στηρίζει και τα άλλα τμήματα της Νίκης όπως στίβο και μπάσκετ (ανδρικό και γυναικείο).
Ο Παντελής Μαγουλάς έφυγε απο τη ζωή στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 60 ετών στις 30 Ιανουαρίου 1966 χτυπημένος απο καρκίνο , λίγους μήνες πριν η αγαπημένη του Νίκη υποβιβαστεί στην Β' Εθνική Κατηγορία.
|
Παντελής Μαγουλάς (μεταπολεμική φωτό)
|
Αναμφισβήτητα ο Παντελής Μαγουλάς ήταν η κορυφαία προσωπικότητα στην ιστορία του Βολιώτικου ποδοσφαίρου.
|
Η είδηση του θανάτου του προκάλεψε θλίψη σε όλο τον Βόλο.
Δεν ήταν μόνο ο λαός της Νίκης που βυθίσθηκε σε πένθος αλλά όλος ο Βολιώτικος αθλητισμός .
Ακόμα και ο "αιώνιος αντίπαλος" Ολυμπιακός Βόλου στο άκουσμα του θανάτου του Μαγουλά , αναγνωρίζοντας την μεγάλη του προσωπικότητα, προέβη στην έκφραση των συλλυπητηρίων του με ψήφισμα το οποίο εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του.
|
Την σεζόν 1972-73 η Ε.Π.Σ.Θεσσαλίας διοργάνωσε στη μνήμη του Παντελή Μαγουλά, ένα τουρνουά , το "Κύπελλο Μαγουλά" .
Στο "Κύπελλο Μαγουλά" συμμετείχαν οι ομάδες :
Γ.Σ. Αλμυρού, Δάφνη, Θησέας Αγριάς, Μαγνησιακός, Σαρακηνός, Τοξότης (όμιλος Μαγνησίας)
Δήμητρα Τρικάλων, Μετέωρα Καλαμπάκας, Π.Ο.Γόμφων, Πορταϊκός Πύλης, Φαρκαδόνα (όμιλος Τρικάλων).
Οι αγώνες σε κάθε όμιλο διεξήχθησαν σε ένα γύρο.
Ο Τοξότης αναδείχτηκε πρώτος στον όμιλο Βόλου νικώντας τους: Θησέα 2-0(εντός), Δάφνη2-1(εκτός), Γ.Σ.Αλμυρού 3-2(εκτός), Σαρακηνό 1-0(εκτός) και φέρνοντας ισοπαλία με τον Μαγνησιακό 0-0 (εκτός) .
Ο Τοξότης τελικά κατέκτησε το "Κύπελλο Μαγουλά" αντιμετωπίζοντας σε διπλό τελικό την Δήμητρα Τρικάλων που ήταν πρώτη στον όμιλο Τρικάλων (ήττα 2-4 στα Τρίκαλα, νίκη 2-0 στον Βόλο άνευ αγώνος)
Πριν μερικά χρόνια (επί Κ. Λάζου) η Νίκη για να τιμήσει την μνήμη του Παντελή Μαγουλά έδωσε το όνομα του στο ιστορικό γήπεδο της .
Καλό θα ήταν η νυν διοίκηση της Ε.Π.Σ.Θεσσαλίας να βρει έναν τρόπο να τιμηθεί η μνήμη του πρωτεργάτη του Βολιώτικου ποδοσφαίρου , Παντελή Μαγουλά, ενόψει της επετείου του θανάτου του την 30η Ιανουαρίου οπότε και συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του .
Γιάννης Σαϊμπής
(φωτογραφική επιμέλεια: Ρήγας Αναγνώστου)
|