Το φθινόπωρο του 1933 έμελλε να κορυφωθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των αντιπάλων παρατάξεων της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας που είχε ξεκινήσει από τον Μάϊο του 1932.
Από την ίδρυση της το καλοκαίρι του 1929 ως και τον Μάϊο του 1932 στην Γεν.Συνέλευση (Τακτική και Έκτακτη) δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο τα τα εξής 5 σωματεία:
Κένταυρος Βόλου, Νίκη Βόλου, Κεραυνός Βόλου, ΑΕΚ Βόλου και Πελασγιώτις Λάρισας.
Το καθένα από αυτά τα σωματεία είχε από 5 αντιπροσώπους με δικαίωμα ψήφου (δηλαδή 5 ψήφους).
Τον Μάιο του 1932 η νεοεκλεγείσα διοίκηση της ΕΠΣΘ με πρόεδρο τον Γ. Κοντό (του Κεραυνού) αποφασίζει αλλαγή του καταστατικού της κατόπιν πιέσεων που ασκούσε η ΕΠΟ για άμεσο εκδημοκρατισμό.
Κένταυρος, Κεραυνός , Πελασγιώτις προσεταιρίζονται την "προσφυγική" Νίκη απομονώνοντας την έτερη "προσφυγική" ΑΕΚ Βόλου και τροποποιούν το καταστατικό ώστε όλες οι ομάδες της Ένωσης να έχουν δικαίωμα ψήφου στην Γεν. Συνέλευση αλλά όχι με τον ίδιο αριθμό ψήφων . Συγκεκριμένα:
4 σωματεία : Κένταυρος, Κεραυνός, Πελασγιώτις, Νίκη --από 20 ψήφους το καθένα
5 σωματεία : Πηλέας Βόλου, ΑΕΚ Βόλου, ΠΑΟΚ Βόλου, Όμιλος Εκδρομέων Λάρισας, Δήμητρα Λάρισας --από 5 ψήφους το καθένα
8 σωματεία : Τοξότης, ΑΕ Νικομηδείων Βόλου, Άρης Λάρισας, Ηρακλής Λάρισας, Απόλλων Λάρισας , Αναγέννηση Καρδίτσας, Ολυμπιακός Καρδίτσας, Αχιλλέας Τρικάλων --από 1 ψήφο το καθένα (!!!)
Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της ΕΠΟ Μαραγκουδάκης σε Γεν.Συνέλευση της Ομοσμονδίας σχολίασε με καυστικό τρόπο σε ομιλία του τα της Ε.ΠΣ.Θεσσαλίας μιλώντας για τους "4 πατρικίους" και τους "13 είλωτες" της Θεσσαλικής Ένωσης.
Η ΑΕΚ Βόλου αναλαμβάνει πρωτοβουλία συσπειρώνει όλα τα υπόλοιπα σωματεία πλην των "4 πατρίκιων" και προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για παραβίαση του καταστατικού της ΕΠΟ που προβλέπει ισονομία . Η διοίκηση της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας κηρύσσεται έκπτωτη και στη Γεν.Συνέλευση που προκηρύσσεται , η αντιπολίτευση των "ειλώτων" στην οποία προστέθηκε και η μεταμελημένη Νίκη αναλαμβάνουν τα ηνία της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας τροποποιώντας εκ νέου το καταστατικό και φέρνοντας την δημοκρατία αφού πλέον όλες οι ομάδες της Ένωσης θα έχουν από μια ψήφο.
Στα θετικά της νέας διοίκησης ήταν η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της Α' και Β' κατηγορίας την σεζόν '32-33 στον Βόλο , καθώς στη Λάρισα δεν προκηρύχθηκαν καν πρωταθλήματα λόγω ανακατασκευής των εκεί γηπεδικών χώρων ενώ στην Καρδίτσα -Τρίκαλα ενώ προκηρύχθηκε το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας, Αναγέννηση Καρδίτσας και Ολυμπιακός Καρδίτσας δεν πήραν μέρος με αποτέλεσμα ο Αχιλλέας Τρικάλων να ανακηρυχθεί πρωταθλητής άνευ αγώνων. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται και η διοργάνωση του Κυπέλλου Πόλεων την ίδια σεζόν ( όπως είδαμε σε άλλο άρθρο) , του πρώτου Ενωσιακού Κυπέλλου στην Ελλάδα (με μεγάλη οικονομική επιτυχία). Επίσης στα θετικά μπορεί κανείς να προσθέσει και την αύξηση του δυναμικού της Ένωσης από 17 σε 20 σωματεία με την προσθήκη των Ηρακλή Βόλου, Λαρισαϊκού και Παναθαμανικού Τρικάλων.
Υπήρξαν όμως και αρκετά αρνητικά σημεία όπως θα δούμε παρακάτω , κάτι που οδήγησε τους άλλοτε "κραταιούς πατρίκιους " Κένταυρο, Κεραυνό, Πελασγιώτιδα να υπονομεύουν την διοίκηση της ΕΠΣΘ με σκοπό την ανατροπή . Με βασικό επιχείρημα τους τις καταγγελόμενες οικονομικές ατασθαλίες κατόρθωσαν να προσεταιριστούν 4 σωματεία :ΠΑΟΚ, Τοξότη, Αναγέννηση και Ολυμπιακό .Ένα παράδειγμα από την καταγγελόμενη οικονομική διαχείριση της ΕΠΣΘ ήταν ο υπέρογκος μισθός του έμμισθου εδικού γραμματέα-συμβούλου της ΕΠΣΘ , που έφτανε τις 1500 δραχμές (το τότε ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη ήταν 35 δρχ) .
Τα σωματεία της σχηματισθείσας αντιπολίτευσης καθυστερούν την πληρωμή των οφειλών τους προς την ΕΠΣΘ (συνδρομές -πρόστιμα ποινών) που τον Ιούλιο του 1933 φτάνουν:
Κένταυρος...................1468,65 δρχ, Κεραυνός...................... 420,35 δρχ,
Τοξότης......................... 200 δρχ, Πελασγιώτις Λαρ......2245,50 δρχ,
Αναγέννηση Καρδ.....1782,50 δρχ, Ολυμπιακός Καρδ........425 δρχ,
ΠΑΟΚ Βόλου...............1108 δρχ
δηλαδή συνολικά 7650 δραχμές. Η Ένωση ζητά τον Ιούλιο του '33 από τις παραπάνω ομάδες την εξόφληση των παραπάνω ποσών ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει 4 καθυστερούμενα ενοίκια του κτιρίου που είχε μισθώσει από τον έμπορο Δασκαλάκη καθώς και εκκρεμούσες οφειλές προς την Ηλεκτρική Εταιρεία η οποία είχε ήδη διακόψει την παροχή ρεύματος στα γραφεία της ΕΠΣΘ.
Παρά τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις της ΕΠΣΘ οι παραπάνω ομάδες όχι μόνο δεν πληρώνουν αλλά προκαλούν τον Σεπτέμβριο σύγκληση έκτακτης Γεν. Συνέλευσης από την οποία ζητούν την αφαίρεση ψήφου από τα Λαρισαϊκά σωματεία με πρόσχημα ότι αυτά δεν συμμετείχαν την προηγούμενη σεζόν σε πρωτάθλημα , κάτι που όμως δεν γίνεται αποδεκτό αφού βάσει του καταστατικού της ΕΠΣΘ αφαίρεση ψήφου προβλέπεται μόνο αν προκηρυχθεί πρωτάθλημα και οι ομάδες δεν συμμετάσχουν. Κάτι που δεν συνέβη στην Λάρισα αφού δεν προκηρύχθηκε πρωτάθλημα .Στην Καρδίτσα-Τρίκαλα όμως είχε προκηρυχθεί και δεν συμμετείχαν τα σωματεία Αναγέννηση και Ολυμπιακός από τα οποία η έκτακτη Συνέλευση αφαιρεί την ψήφο. Είναι αυτό που λέμε ότι πήγαν για μαλλί και τελικά οι ομάδες της αντιπολίτευσης βγήκαν κουρεμένες...
Μάλιστα δίνεται ολιγοήμερη προθεσμία γαι εξόφληση των οφειλών των 7 ομάδων της αντιπολίτευσης με την απειλή της διαγραφής. Οι Βολιώτικες ομάδες άμεσα εξοφλούν τα χρέη τους προς την ΕΠΣΘ κάτι που όμως δεν συμβαίνει με τα σωματεία Πελασγιώτιδα, Αναγέννηση, Ολυμπιακό τα οποία διαγράφονται τέλη Σεπτεμβρίου.
Κένταυρος, Κεραυνός , Τοξότης αγνοούν την απόφαση της διαγραφής και διοργανώνουν φιλικά με τις διαγραφείσες ομάδες αλλά και μεταξύ τους χωρίς να ειδοποιούν την Ένωση η οποία τις καλεί σε απολογία στην οποία όμως δεν προσέρχονται προσφεύγοντας στην ΕΠΟ κατά παράβαση του καταστατικού της ΕΠΣΘ και της ΕΠΟ.
|
Η διοίκηση της ΕΠΟ θέλοντας να παίξει ρόλο συμφιλιωτή και προσπαθώντας να αποφύγει την διάσπαση της ΕΠΣΘ αποστέλλει τον Απόστολο Νικολαϊδη (τέως πρόεδρο της ΕΠΟ και τότε γενικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ) στην έκτακτη Γεν.Συνέλευση της ΕΠΣΘ τον Δεκέμβριο του '33 στην οποία θα λαμβάνονταν απόφαση διαγραφής των σωματείων Κένταυρος, Κεραυνός και Τοξότης (ο ΠΑΟΚ είχε ήδη συγχωνευθεί με την συμπολιτευόμενη ΑΕΚ σχηματίζοντας την ΠΑΕΚ) Ο Απόστολος Νικολαϊδης στην ομιλία του αναλαμβάνει τον ρόλο του ειρηνοποιού: |
"Από την σημερινή συνέλευση εξαρτάται το Θεσσαλικό ποδόσφαιρο.
Εκ μέρους της ΕΠΟ η αποστολή μου έχει ως σκοπόν την εκ του πλησίον μελέτης της δημιουργηθείσας κατάστασης και να προσπαθήσω για την επίλυση αυτής.
Ήλθα να συμβιβάσω την κατάσταση.
Από της ιδρύσεως της ΕΠΟ τα σωματεία των Αθηνών δεικνύουν σημεία διαλλαγής με σκοπόν την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Σεις διατί δεν καταβάλλετε μιαν προσπάθειαν συμφιλιώσεως???
Φοβάμαι ότι ο καυγάς ο οποίος διεξάγεται στην ΕΠΣΘ είναι μια διελκυστίνδα η οποία θα επαναληφθεί πολλές φορές μέχρις ότου ο ολίγος κόσμος που έμεινε και μας παρακολουθεί ακόμη, να μας βαρεθεί.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ολίγος κόσμος που έρχεται εις τας συναντήσεις έλειψε και μας έμειναν μόνο τα παιδάκια και έχω την γνώμην ότι πολύ γρήγορα θα εκλείψει το ποδόσφαιρο και θα φυτοζωούμε.
Μόνον η τέφρα του ποδοσφαίρου θα απομείνει από την οποία ίσως μπορέσουμε και κατασκευάσωμεν αργότερα κάτι καλύτερον.
Οι τοπικές Ενώσεις αδιαφορούν εγκληματικώς
Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος του ποδοσφαίρου στα άλλα βαλκανικά κράτη.
Εμείς είμεθα οι τελευταίοι και θα είμεθα πάντοτε εφ' όσον εξακολουθούμε αυτήν την τακτική.
Τούτο δε γίνεται με την πολιτικήν που κρατούμε εις τα ποδοσφαιρικά πράγματα.
Αλλάξτε την τακτική σας , άλλως θα ήτο προτιμότερον να πάρετε τα καπέλα σας και να στρίβετε.
Δεν θα κάμω έκκλησιν ούτε παράκλησιν δια την επίλυσιν της καταστάσεως αλλά σας ερωτώ αν είσθε διατεθειμένοι να συμφιλιωθήτε.
Πολύ φοβάμαι ότι σε ενάμιση χρόνο δεν θα υπάρχει ποδόσφαιρον και η έλλειψη των θεατών εις τας συναντήσεις δεν οφείλονται εις την οικονομική κρίσιν αλλά στην νοοτροπία των ιθυνόντων.
Η ΕΠΟ θα εγκρίνει τις αποφάσεις της Συνελεύσεως της ΕΠΣΘ όποιες και να είναι αυτές.
Εάν δεν συμφωνήσετε , κάμετε ότι θέλετε ,θα είσθε όμως υπεύθυνοι των πράξεων σας απέναντι του φιλάθλου κοινού.""
Το αποτέλεσμα της Συνέλευσης :
- 500 δρχ πρόστιμο σε Κένταυρο, Κεραυνό, Τοξότη και έγγραφη μεταμέλεια
- επανεγγραφή των 3 διαγραφέντων(Πελασγιώτις, Αναγέννηση, Ολυμπιακός) χωρίς να έχουν ψήφο για τα επόμενα 2 έτη και πληρωμή όλων των χρεών τους προς την ΕΠΣΘ και επανεγγραφή των ποδοσφαιριστών της που έφυγαν σε άλλα σωματεία (η επανεγγραφή τελικά έγινε πολύ αργότερα τον Μάιο του 1934)
Το γυαλί όμως είχε ήδη ραγίσει και όπως θα δούμε στα επόμενα άρθρα άρχιζε μια μαύρη 4ετία για την Ε.Π.Σ.Θεσσαλίας
Ρήγας Αναγνώστου
Αθήνα , 26 Μαϊου 2015, 387 ημέρες μετά...
|